In 2010 publiceerde Uitgeverij Veen Magazines mijn eerste publieksboek, Word zelf filosoof. Het boek deed het heel aardig – voor een filosofieboek zelfs goed. Er kwamen binnen acht maanden drie herdrukken.
Biblion recenseerde het als volgt: “Achter een wat kleurloze titel en een al even kleurloze omslag gaat een verrassend kleurrijke en inspirerende inhoud schuil. De schrijver, hoogleraar in Nijmegen, bereikt drie dingen tegelijk. Hij legt uit welke specifieke instrumenten de filosoof gebruikt. Hij geeft concrete voorbeelden van dat gebruik, met frappante eye-openers als resultaat. En hij geeft met zijn voorbeelden een indringende visie op de problemen van mens en samenleving. De voorbeelden zijn actueel: ze gaan over Paul de Leeuw en minister Rouvoet, over hufters en het elektronisch kinddossier, over opvoeden, vrijheid en integratie. Een feest om te lezen voor weldenkende mensen. En verplichte kost voor de rest.”
Erno Eskens was toentertijd uitgever bij Veen Magazines. Tegenwoordig is hij uitgever bij ISVW Uitgevers. Dankzij hem verschijnt er in maart 2014 bij ISVW Uitgevers een goedkope herdruk. Over het omslag maak ik me geen zorgen. Ik heb me erbij neergelegd dat ik daar geen verstand van heb. De inhoud is mij even dierbaar gebleven, en is – als je door de inmiddels enigzins gedateerde voorbeelden heen kijkt – nog steeds even actueel.
Dit was de flaptekst van de eerste drie drukken: Met filosofische vaardigheden sta je sterker in discussies. De media overspoelen ons met allerlei meningen en we hebben er zelf ook nogal wat. Dit boek leert je om het kaf van het koren te scheiden. En aan de hand van allerlei voorbeelden en gedachte-experimenten laat filosoof Jan Bransen zien hoe filosofische vaardigheden helpen bij het vormen van een degelijke eigen mening. Hij neemt de lezer mee op een reis door het hedendaagse meningencircuit, van het subtielgroffe taalgebruik van Paul de Leeuw, tot de retoriek van Rita Verdonk, de opiniestukken over de vermeende verhuftering van de samenleving en het alledaagse geroddel op het werk.
Hier een radio-interview uit 2010 over Word zelf filosoof.